Ouders

2024 is betreft keuzes (op alle gebieden!) een pittige uitdaging voor je kind: de keuzejungle is te groot. En daar ligt nu ook meteen de grootste uitdaging voor een ouder. Je wilt jouw kind immers optimaal helpen bij de opleidingskeuze. 

Maar hoe doe je dat? Persoonlijke interesses, behoeftes en talenten zijn nu niet bepaald de onderwerpen die wekelijks besproken worden tussen jou en je kind. Terwijl juist deze onderwerpen volop bijdragen aan het maken van een goede keuze. Daarom starten mijn trajecten altijd met het krijgen van zelfinzicht voordat we beginnen aan de keuze voor een studie. Als ouder speel je bij dit proces  (bewust en onbewust) een belangrijke rol.

Maak het studiekeuze proces niet té zwaar. Je kind legt zichzelf niet vast voor de toekomst, maar voor een leuke en vooral passende studie!

Een hele kunst

Als ouder is het de kunst om bij iedere nieuwe stap in de ontwikkeling van jouw kind zo goed mogelijk mee te bewegen. Een hele uitdaging, zeker nu jouw kind pubert en het ook een gezonde (biologische) ontwikkeling is om van elkaar los te komen. Het vraagt om continu schakelen en dat kan soms lastig zijn. Voor jouw kind op de eerste plaats, maar ook voor jou als ouder. Een paar tips.

  • Blijf in gesprek met elkaar. Gebruik humor aan de keukentafel en luister vooral goed.
  • Neem een ondersteunende en coachende rol aan. Geef jouw kind de juiste ruimte hierin.
  • Ga mee naar Open Dagen als een ‘stille motiverende kracht’. Maak er samen vooral ook leuke dagen van.
  • Lees je in en denk mee.
  • ‘Wiebelen’ hoort erbij en is gezond. Blijf rustig en geef twijfels van jouw kind de ruimte, ze zijn er niet voor niets.

Het verboden woord

Ondanks het feit dat het woord Puber een verboden woord is bij mij aan de keukentafel ( “Stom woord mam!”), wil ik het hier er toch over hebben. Het is immers algemeen bekend dat de draadjes in het puberbrein nog niet aan elkaar verbonden zijn. Met vaak grote gevolgen. 

Plannen is voor ons lieve pubervolkje bijvoorbeeld een hele lastige: ze zijn kampioen in in het moment leven. Als ouder kijk je verder en je gunt ze zo dat ze een keuze maken die bij ze past. Een keuze waar zij het meest gelukkig van worden.

Jongeren voelen zich vaak overvraagd, ze willen echter meer kaders en sturing dan volwassenen vaak denken. Ook bij dit proces!

Buitenspel?

Vanuit mijn kennis en ervaring (ook als ouder) informeer ik ouders tijdens het traject alleen indien nodig, ik stimuleer juist de pro-activiteit en zelfstandigheid van jouw kind. Dan pas komt vaak de urgentie voor bewust kiezen omhoog. Als de bal bij jouw kind ligt, is de intrinsieke motivatie echt aan zet. 

Mijn ervaring is bovendien dat jongeren voorkeur hebben om de intake voor studie(her)keuze of tussenjaar het liefst zonder hun ouders met mij hebben. Daarna volgen individuele 1 op 1 sessies, zodat jouw kind écht kiest vanuit zichzelf.

Toch sta je als ouder tijdens een traject niet buitenspel. De invloed van ouders is nog altijd gemiddeld 47%, dus ook vanaf de zijlijn doe je (onbewust) mee. De kunst als ouder is de juiste plek aan die zijlijn te vinden. 

Goed om te weten

  • Handig voor plan B of bij nog geen definitieve keuze: in  Nederland mag Iedereen zich inschrijven voor 4(!) studies. Uitschrijven kan altijd nog (deadline vóór 1 september). 
  • Voor studies met Numerus Fixus geldt inschrijven vóór 15 januari. De inschrijftermijn voor MBO-studies is 1 april, voor HBO & WO is dat 1 mei.
  • Boekentips: Help mijn kind moet kiezen (Hans Kock), Het puberbrein binnenstebuiten (Huub Nelis en Yvonne van Sark), Luisteren naar pubers (Lieke Kalhorn) en de Keuzegidsen voor MBO, HBO, WO en Masters.

Blokje om

Als jouw kind dat wil, komen we tijdens onze 1 op 1 gesprekken letterlijk in beweging. Samen met onze lieve labrador Floyd maken we een wandeling. We hebben dan vaak de prachtigste gesprekken waarbij antwoorden vanzelf lijken te komen.  

Scroll naar boven